kunsteducatie

Artis Ateliers
(2000 tot 2016)
Kunstdocent bij de cursussen en workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen van Artis Ateliers. Tijdens de lessen in de dierentuin Artis krijgt ieder op zijn eigen niveau les en wordt aandacht besteed aan waarneming en aan expressie.

Hermitage Museum Amsterdam
(2009 tot nu)
Kunstdocent bij Hermitage School: een creatief onderwijsprogramma voor de groepen 4-5-6 uit het basisonderwijs, bestaande uit een rondleiding door de tentoonstelling en het maken van een creatieve opdracht in een van de ateliers van de Hermitage voor kinderen. Kunstdocent bij Hermitage Atelier: speciale talentklassen voor kinderen, geselecteerd tijdens het Hermitage school programma.

Stedelijk Museum Amsterdam
(2012 tot 2020)

Werkzaam als rondleider en museumdocent. Diverse educatieve programma’s geschreven voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en HBO.

projecten

Weesperzijde leeft (2012)
In september 2012 heeft Noek Zwaan een dierenproject opgezet als onderdeel van de manifestatie ‘De Weesperzijde leeft’.
Doel van dit dierenproject was om bewoners en passanten bewust te laten kijken naar de dieren die in het gebied van de Weesperzijde en rond de rivier de Amstel leven en deze daarmee zichtbaar te maken. De dieren werden dagelijks geteld door de bewoners via formulieren en een website.
Onderdeel van dit project waren een grote foto van de Amstel met tekeningen van dieren en een speciaal dieren-zebrapad. Dit trok de aandacht van passanten en bewoners en vestigde zo de aandacht op de dierentelling.
PDF met tekst

1001 dieren (2011)
Werkzaam als kunstdocent bij diverse projecten, zoals ‘1001 dieren’, een kunstproject op de Admiraal de Ruijterschool in Amsterdam, opgezet door kunstenares Judith Zwaan. Alle kinderen van de school hebben gedurende een aantal maanden les gekregen over hoe dieren door de eeuwen heen altijd kunstenaars hebben geïnspireerd. De kinderen hebben zelf de mooiste dierenkunstwerken gemaakt in verschillende technieken.

Kunstklas in Artis (2010)
Project bedacht, ontwikkeld en begeleid als projectleider in opdracht van Artis Ateliers, bedoeld voor kinderen van de basisschool. De kinderen maken op een speelse en leerzame manier kennis met het kijken naar en praten over kunst. Tijdens een speciale kunstbeschouwsingles over dieren op school krijgen ze tekenopdrachten ter voorbereiding op het zelf maken van beeldend werk tijdens een workshop in de dierentuin Artis. Hier gaan de leerlingen aan de slag met verschillende technieken om een kunstwerk te maken, de levende dieren zijn de inspiratiebron.
PDF met tekst